Má viac vitamínu C ako citrón a to nie je všetko. Aj vy si kupujete balené čaje vo vrecúškach, ktoré chutia len ako teplá voda a s vitamínmi majú len málo spoločné? A pritom uvariť si výživný čaj na posilnenie imunity nebolo nikdy jednoduchšie!
Zájdite si do prírody, pozbierajte šípky, nechajte ich vysušiť a celú zimu si môžete pochutnávať na tomto elixíre zdravia. Že prečo by ste mali zbierať nezaujímavé plody, ktoré každý obchádza? Pretože obsahujú mimoriadne významnú dávku vitamínu C (neporovnateľne vyššiu ako citrusy), sú plné antioxidantov a ďalších úžasných látok. Na čo všetko sú šípky skvelé, ako ich skladovať a čo s nimi? Prečítajte si tipy, vďaka ktorým si vytvoríte na tento prírodný zázrak úplne iný názor.
Prečo sú tieto červené bobuľky také vzácne?
Šípky sú plody, ktoré nám ostanú po tom, čo ruže zhodia svoje okvetné lístky. Aby ste z nich vyťažili, čo najviac, treba ich zbierať dobre vyzreté. Pozor však na to, aby neboli prezreté priveľmi. Vtedy totiž ich obsah vitamínu C výrazne klesá. A práve veľký obsah vitamínu C zo šípok robí malý zázrak. Vitamín C, okrem iného, výborne posilní tvoju imunitu, čo počas jesene určite nie na
zahodenie. Antioxidačný účinok šípok sa často prirovnáva k čučoriedkám. Chránia nás teda pred účinkom voľných radikálov, posilňujú a čistia organizmus. Prispievajú k ochrane proti srdcovocievnym chorobám, zápalovým procesom, rakovine a spomaľujú starnutie.
Nazbieraj si ich práve teraz!
Zberom šípok si môžeš jesennú prechádzku spestriť od septembra do novembra. Rozpoznáte ich jednoducho, keďže jeseň je obdobie, kedy je väčšina ostatných bobúľ už dávno v koláči či v zaváraninovom pohári. Oberajte iba tie, ktoré majú oranžovú až červenú farbu a nie sú prezreté. Prezreté spoznáte tak, že sú sýto červené a mäkké. Zbierať môžete nielen divoké šípky, ktoré nájdete vo voľnej prírode. Ružové kríky môžu zdobiť aj vašu vlastnú záhradu. Plody divokej ruže sú väčšinou o čosi menšie ako šípky vypestované na záhrade. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že divoké šípky majú vyššiu koncentráciu vitamínu C ako domáce šípky.
Čo s nimi po nazbieraní? Možností je neúrekom…
V prvom rade treba zdôrazniť, že by ste ich nemali jesť surové. Jadierka šípok totiž nie sú dobre stráviteľné a môžu podráždiť tráviaci trakt. Preto treba šípky pred konzumáciou usušiť alebo uvariť. Najčastejšie sa šípky používajú na prípravu čaju. Ovocné kyseliny a pektín v šípkovom čaji spôsobujú jeho mierne močopudné a laxatívne účinky. Preto sa používa pri ochoreniach obličiek alebo ako pomoc v prípade miernej zápchy. Ako čaj pripraviť? Prvým krokom je šípky vysušiť, čo môže trvať týždeň alebo dva. Po vysušení ich treba skladovať v uzatvorenej nádobe mimo priameho slnečného svetla. Ak dostanete chuť na šípkový čaj, stačí zaliať jednu lyžičku sušených šípok vriacou vodou a nechať lúhovať 10-15 minút. Vitamín C si šípky udržia po dobu jedného roka.
Najlepšie je konzumovať ich, čo najskôr po zbere.
Počas druhej svetovej vojny, kedy boli zásoby jedla obmedzené a ľudia trpeli aj nedostatkom vitamínu C, sa šípky vo veľkom zbierali a používali na výrobu sirupu. Šípkový sirup je totiž výborný proti chrípke a prechladnutiu, nakoľko dokáže udržať obsah vitamínu C až po dobu 9 mesiacov.
Ak sa rozhodnete si sirup vyrobiť, budete potrebovať asi kilo čerstvých šípok, ktoré
umyjete a rozdrvíte. Následne ich zalejete trištvrte litrom vody a varíte 10 minút. Vodu odlejete do druhej nádoby, zalejete celú zmes čerstvou vodou a pridáte cukor. Znova povaríte asi 10 minút. Zmes precedíte cez husté plátno, aby ostala iba tekutina a obe tekutiny zmiešate. Necháte vychladnúť a prelejete do fľaše s uzáverom. Jedna čajová lyžička sirupu denne zabezpečí dostatočný prísun vitamínu C. Je výborný do čaju alebo zriedený vodou.
Nielen do kuchyne, ale aj do kozmetiky
Ak uprednostňujete v starostlivosti o pleť prírodné produkty, určite si zamilujete šípkový olej. Ide o extrakt zo semien šípok, ktorý má vynikajúcu schopnosť hydratovať aj tú najsuchšiu pokožku. S jeho pomocou môžete mať zdravú a žiariacu pleť celú zimu. Na rozdiel od minerálnych olejov má jemnú konzistenciu, takže je vhodný i pre veľmi citlivú pokožku. Je suchší ako iné oleje a rýchlo sa vstrebáva. Šípkový olej je bohatý na živiny, ktoré zlepšujú celkový stav pleti – je skvelým zdrojom esenciálnych mastných kyselín (omega 3 a omega 6), mastných kyselín (omega – 9) a beta – karoténu. Zjemňuje pokožku, zlepšuje jej pružnosť, dokonca pomáha redukovať vrásky a vďaka vyrovnanému pH je vhodný pre všetky typy pleti. Kvalitný šípkový olej by mal mať krásnu červeno-oranžovú či zlatistú farbu. Prirodzená vôňa oleja je veľmi jemná a môže byť slabo drevnatá, no nemal by voňať ako ruže, pretože nie je vyrobený z kvetov. Šípky môžete použiť aj pri liečbe povrchových rán na tele. Stačí ak 4 lyžice šípok nasekáte najemno, zalejete vodou a privediete do varu. Po vychladnutí do zmesi namočíš uterák a nanesieš na problémové oblasti.
V prípade, že máte šikovné ruky a rada sa realizujete, vyskúšajte si vyrobiť zo šípok milú dekoráciu do domácnosti. Napríklad šípkový veniec, srdiečko alebo aj vianočné ozdoby. Najjednoduchšou možnosťou je spraviť iba kytičku a umiestniť ju do vázy, kde by mala vydržať niekoľko mesiacov.
Malá rada na záver: snaž sa zabrániť styku šípok s hliníkovými hrncami, nádobami a lyžicami, použitím ktorých prídeš o cenný vitamín C. Zbav sa prechladnutia a posilni si imunitu vďaka týmto červeným bobuľkám. Vidíme sa pri šípkach, priatelia!
zdroj+foto: Silvia Hadeková - www.silviahadekova.com