Nielen pitný režim, ale aj správna strava vám môže pomôcť prekonať tropické horúčavy v lete.
Apetít sa nám v tomto období udržuje pod kontrolou oveľa ľahšie, prirodzene nemáme chuť na smažené jedlá, čím si zbytočne nezaťažujeme organizmus. Cielene volíme ľahké pokrmy, ktorých základ tvorí čerstvá zelenina a ovocie. A to je kľúč k úspechu na leto - hlavne s ľahkosťou, bez tučných a kalorických jedál.
Odľahčite svoj jedálniček
Počas horúcich letných dní človeku zriedka chutia ťažké vyprážané jedlá. Prirodzene volíme ľahké, šťavnaté či priam osviežujúce pokrmy. A tak je to správne. Nie je potrebné zbytočne zaťažovať organizmus. Plné brucho nám navodí pocit únavy a demotivácie. Obzvlášť, ak je vonku nad 30 stupňov.
Letný jedálniček by mal obsahovať veľké množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, o ktoré v tomto období nie je núdza. K dispozícii sú rôzne druhy od klasických ako jablko či jahoda, až po tie exotické. Na svoje si príde každý. Nezabudnite, že v letných mesiacoch má ovocie a zelenina najviac vitamínov a minerálnych látok. Obsahujú vitamíny C, E a beta-karotén, rovnako ako horčík, draslík, sodík a zinok. Sú nielen chutné, ale aj nízkokalorické, vďaka čomu by sme ich mali konzumovať bez obmedzenia.
„Ľahko dostupné ovocie a zelenina nám umožňujú variovať stravu každý deň. Môžeme ju zahrnúť do jedálnička tak v surovej, ako aj v spracovanej forme. V horúcich letných dňoch by sme mali jesť ľahké jedlá ako sú šaláty, predovšetkým tie zo surovej zeleniny, pretože nás zasýtia a nenechávajú v nás pocit prejedenia a ťažkosti na žalúdku. Porcie ovocia alebo zeleniny môžu byť nahradené džúsmi. Je dôležité povedať, že pohár džúsu každý deň dáva takmer rovnaké výhody ako konzumácia porcie ovocia alebo zeleniny.“ - Hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, Csc., expert v kampani "Džúsy a pyré. Vitamíny v SMART forme ".
Viac zeleného, menej proteínov
V lete by sme mali konzumovať prevažne rastlinné produkty a obmedziť tie s prevahou živočíšnych bielkovín . Nadmerný obsah proteínov alebo nasýtených mastných kyselín sa môže uložiť v podobe nadbytočných kilogramov v našom organizme. Mäso však nie je dobré vylúčiť úplne. Voľte ale ľahšie stráviteľné druhy ako sú ryby alebo hydinové či teľacie mäso.
Dodržujte pitný režim
Letné horúčavy sú niekedy ozajstnou výzvou, preto by sme nemali zabúdať na príjem dostatočného množstva tekutín. V tomto období sme aj častokrát na cestách, festivaloch alebo sa venujeme športovej aktivite. Vtedy treba obzvlášť myslieť na adekvátnu hydratáciu organizmu. Predídeme tak kolapsu alebo dehydratácii organizmu spojenú s nevoľnosťou.
Minerálna alebo čistá voda je základ. Tie však neobsahujú vitamíny a poskytujú telu len určité mikroelementy. Veľmi dôležitý stopový prvok zodpovedný za správnu hydratáciu buniek je draslík, ktorý je prítomný v ovocí (hlavne v banánoch) a zelenine (paradajky). Majte na pamäti, že paradajkový džús obsahuje veľké množstvo draslíka.
“Dobrý nápad na leto je pitie chladených ovocných alebo zeleninových džúsov, ktoré nás nezaplňujú prázdnymi kalóriami ale sú bohatým zdrojom dôležitých makro a mikronutrientov. Vyberajte si 100% džúsy, ktoré neobsahujú cukor alebo iné umelé prísady. Odporúča sa vypiť minimálne 1,5 litra tekutín a v tropických dňoch až 2 litre. Zdroj vody pre naše telo - to je nielen samotná voda, ale aj ovocie, zelenina a džúsy, ktoré ju obsahujú.” – hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, Csc.
Určite nevoľte namiesto vody alebo džúsov pitie sladených či energetických nápojov. Okrem toho, že vám zvyšujú prirodzenú hladinu cukru v krvi, váš smäd uhasia oveľa ťažšie.
Kampaň „Džúsy a pyré. Vitamíny vo výhodnej forme" je financovaný s podporou Európskej únie a Poľskej republiky, ako aj z prostriedkov Fondu propagácie ovocia a zeleniny a členmi KUPS.
Viac informácií o kampani je k dispozícii na webovej stránke www.dzusyapyre.eu a na fanpage "Žite Smart" na Facebooku.