Zostáva nám ešte pár týždňov letného počasia, kedy nás to láka tráviť čas s našimi najbližšími na čerstvom vzduchu, vytiahnuť k tomu gril a pripraviť špeciality s nádychom leta. Máte radi ryby? Tie sú na úpravu na grile ideálne.
Pozreli sme sa bližšie na to, ako si vybrať ryby, s ktorými budú vaše recepty nielen dobre chutiť a vyzerať, ale budú mať aj nemalý prínos pre vaše zdravie.
Chladené alebo mrazené?
V tomto ročnom období si môžeme v našich zemepisných šírkach zadovážiť rybie mäso z rôznych zdrojov. Ak však nemáte medzi známymi rybára, ktorý vám dá zaručene čerstvé sladkovodné ryby, aj v tejto sezóne si vyberte na grilovanie radšej kvalitné mrazené ryby. Viete o tom, že správne zamrazená ryba dodá po tepelnej úprave nášmu organizmu úplne všetky v sebe obsiahnuté živiny a niekedy môže byť dokonca zdravšia než ryba z pultu obchodných reťazcov v chladenom stave?
„Samotné zmrazenie neznižuje kvalitu rybieho mäsa, všetky benefity sa v plnej miere zachovávajú. Zmrazenie môže dokonca zvýšiť stráviteľnosť rybieho mäsa. Pri výbere čerstvých rýb počas sezóny musíme zvážiť, či je pri nich skutočne dodržaná záruka čerstvosti. Ak nemáme istotu, odporúčam zvoliť radšej ryby z kvalitnej mrazenej ponuky,“ hovorí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.
Rýchlosť zamrazenia je rozhodujúca
Odporúčame vám zamerať sa na ryby, ktoré sú zmrazené bezprostredne pri spracovaní, napr. hneď po výlove na mori.
„Pri tomto postupe sa vylovené morské ryby priamo na veľkých lodiach ihneď po vytiahnutí zo sietí spracujú. Veľkostne sa vytriedia a postupujú do spracovateľských liniek, kde sa vyfiletujú a následne zamrazia na teplotu v jadre aspoň -18°C. Celý tento proces trvá maximálne 4-5 hodín. Ryby zmrazené na lodi sú až do vylodenia skladované v lodnom mraziarenskom sklade pri potrebnej teplote,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá je distribútorom mrazených rýb značky Radoma do slovenských obchodov.
Dá sa povedať, že vďaka takto rýchlemu postupu spracovania hneď po vylovení je ryba zmrazená na mori čerstvejšia ako tzv. čerstvé ryby, ktoré sú lovené v pobrežných oblastiach a od výlovu až po servírovanie prejde niekoľko dní.
Na čo ďalšie si dávajte pozor
Mrazené ryby obsahujú ochrannú vrstvu ľadu na povrchu, tzv. glazúru, ktorej úlohou je chrániť rybu pred oxidáciou. Ochranná glazúra by mala byť v čo najmenšom pomere k rybe, ideálne do 15 %. A tiež by mala obsahovať len minimum prídavných látok. Pri vyššej glazúre už v balení výrazne klesá hmotnosť samotnej ryby a platíte za vodu.
Ako chutne a správne grilovať ryby?
- rybie mäso pečte len niekoľko minút, má totiž tendenciu rýchlo sa vysušiť
- zásada je ryby príliš nedochucovať, vystačíte si len s troškou morskej soli, bylinkami či bylinkovým maslom
- na rošte grilujte len ryby vo forme hrubšieho steaku, zabalené v alobale alebo vo forme špízu
- tenšie rybie filety sa môžu skôr rozpadnúť, preto je vhodné piecť ich len na panvici
- ak grilujete rybu aj s kožou, odporúčame ju jemne nakrojiť, aby si ryba udržala tvar
- aby si ryba zachovala svoju vôňu, pri záhradnom grile použite drevené uhlie
Pripravili sme pre vás súťaž v spolupráci so slovenskou značkou mrazených rýb Radoma, ktorá patrí patrí výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina.
Vyhrajte balík rýb na grilovanie! - Súťaž TU!