Ak žene na materskej „dovolenke“ niekto (najmä ak je to muž) povie, že práve prežíva najkrajšie obdobie svojho života, nemusí sa vždy stretnúť s úplným pochopením.
Tehotenstvo, pôrod, dojčenie a materstvo všeobecne je pre väčšinu žien pravdepodobne najťažším obdobím v živote. Zhodujú sa na tom nielen ženy samotné, ale – aby sme ich nevinili zo sebaľútosti, potvrdzujú to i lekári a psychológovia.
Jedna z prvých zmien, ktorú väčšina žien rieši, je zmena jedálnička. Samozrejme k lepšiemu. Tak nejako prirodzene každý (každá) vie, že ak má jej telo "hostiť" nový život, ktorý má pre svoj vývoj veľké nároky, treba prijímať dostatok kvalitnej stravy. V prvom trimestri sa energetický výdaj nijak dramaticky nezvyšuje, ale z celého obdobia tehotenstva je práve teraz najdôležitejšia správna skladba a pestrosť jedálnička. V ďalších obdobiach rastie spotreba energie zhruba o 30 % oproti normálu. Vyššia je potreba bielkovín, nutných priamo na stavbu tkanív plodu, ale i sacharidov – zdroja energie a stúpa i potreba niektorých tukov.
Tehotné ženy sa stretávajú i s mnohými komplikáciami. Medzi najobvyklejšie patrí nevoľnosť, pri ktorej väčšinou pomáha jesť často veľmi malé porcie jedla. Dôležité je vyhýbať sa tučným a ťažko stráviteľným pokrmom. Je dobré mať pri sebe stále kúsok pečiva alebo sušienku na zahnanie hladu, pretože nevoľnosti sú horšie s prázdnym žalúdkom. Ďalšou komplikáciou ovplyvniteľnou výživou je samozrejme tehotenská cukrovka, ku ktorej však nemôžem podať žiadne všeobecné odporúčania, pretože diétny postup je vždy individuálny a podľa závažnosti situácie sa volí „prísnosť“ diéty. Vždy ide ale o diétu s istým obmedzením sacharidov v ich kvantite a celkom určite so zameraním na sacharidy s nízkym glykemickým indexom. Tie totiž nekladú také veľké nároky na produkciu inzulínu.
Ďalšou kapitolou vo výžive tehotnej ženy je optimálny nárast hmotnosti. Ten sa môže pohybovať od 8 do 15 kg, záleží na telesnej konštitúcii a pôvodnej hmotnosti ženy pred otehotnením. Väčšina žien sa obáva nadmerného nárastu hmotnosti, snaží sa preto strážiť svoj energetický príjem. Tu je treba upozorniť, že redukčné diéty sú v tehotenstve väčšinou celkom nevhodné. Prípustné sú iba u veľmi obéznych žien, u ktorých by obezita mohla byť nebezpečná pre matku, plod a pôrod. Redukovať hmotnosť je možné v tomto prípade v prvom trimestri, a to vždy pod dozorom nutričného terapeuta.
A naopak, na mieste je primárna prevencia obezity, ktorá vzniká v tehotenstve, a to práve ozdravením jedálnička. Ešte viac než inokedy je nutné strážiť správny prísun sacharidov v podobe ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných obilnín. Vláknina v nich obsiahnutá zvyšuje pocit sýtosti a tiež zlepšuje kvalitu trávenia, čím zamedzuje ďalšej častej tehotenskej komplikácii – zápche. Biele pečivo je možné v tehotenstve celkom bezpečne nahradiť celozrnným. Pri dennej konzumácii približne 100 g pečiva tak zvýšite prísun vlákniny až o 7 g. Viaczrnné a biele pečivo však celkom zakázané nie je. V energeticky bohatom jedálničku tehotnej ženy naň ostáva priestoru stále ešte dosť.
Trochu opatrnosti by som odporúčala pri konzumácii čerstvého kysnutého pečiva, ktoré môže spôsobovať nafukovanie a pálenie záhy. To je pri nedostatku miesta v brušnej dutine zvlášť nepríjemné až bolestivé. Podobné ťažkosti môže spôsobiť i veľké množstvo sladkého pečiva – rôznych koláčov, rezov atď. Ak si ho ale tehotná žena predsa len chce dopriať a jej hmotnosť nestúpa hore príliš strmo, je lepšie jesť akékoľvek sladkosti na záver hlavného jedla a nie samotné, napríklad namiesto desiatej.
Bc. Blanka Procházková, registrovaná nutričná terapeutka na blogu dochumkava.sk