Rada skúšam nové chute, jedlá, kávy a v neposlednom rade aj čaje. Na Wilfred čaje som natrafila úplnou náhodou. Ich chuť je nezameniteľná. Keď som sa dozvedela, že sú produktom dvoch mladých Slovákov, bola som nadšená a hneď som ich musela vyspovedať.
Lenka, viem o vás, že práve ukončujete štúdium farmácie v Bratislave. Inšpiroval vás práve študijný odbor k vytvoreniu čajov Wilfred?
Škola a predmety ako napríklad farmakognózia, ktorá sa zaoberá liečebnými účinkami rastlín, u mňa určite lásku k bylinkám a celkovo k čajom prehĺbili. No samotný nápad - vyrábať čajové zmesi, skrsol v hlave môjho priateľa Dávida. Ja som mu pomohla hlavne s vedomosťami o rastlinách, bylinách a čajoch.
Vzťah k bylinkám mám odmalička, najmä vďaka svojmu starému otcovi, ktorý ma o nich taktiež veľa naučil. Bylinkami sa liečim skôr preventívne. V našej rodine pretrváva tradícia, že si zbierame ľubovník a pripravujeme domáci ľubovníkový olej vhodný napr. na popáleniny.
Ako vznikol názov Wilfred?
Kto niekedy zakladal nejakú firmu, alebo hľadal názov pre nejaký výrobok, či dokonca kapelu vie, že je to celkom tvrdý oriešok. Dlho sme si lámali hlavu nad názvom, ktorý by nás vystihoval, chceli sme niečo originálne, ľahko zapamätateľné, čo by zároveň mohlo fungovať aj za hranicami. Názov vymyslel Dávid, tesne pred spaním, len tak mu napadol v hlave a my sme sa doňho zamilovali.
"wilfreďáci" si potrpia nielen na kvalitu svojich čajíkov, ale aj originálne balenia a kvalitné fotografie
Wilfred čaje - to ste vy a váš priateľ Dávid. Prezradíte, či bola prvá pracovná spolupráca na tvorbe čajov alebo láska?
Najprv bola láska, a až potom prišli čaje. S Dávidom sme sa spoznali cez našu spoločnú kamarátku na internáte v Bratislave. Dávid je hudobník a naozaj romantická duša. Po večeroch mi spieval a hrával na gitare a tomu sa ťažko odoláva (smiech). U mňa na izbe vždy rozvoniaval nejaký čaj a vždy som Dávidovi kvetnato opisovala, aký je,ako chutí, skadiaľ pochádza ten čaj a podobne. Vždy to boli však značky zo zahraničia, napríklad z Veľkej Británie, Ameriky a pod. No a Dávidovi, na ktorého som svoje nadšenie pre čaje preniesla, napadlo, prečo také niečo nerobiť aj u nás.
Ako vznikajú čaje? Prezradíte o procese, ako sa bylinky dostanú k spotrebiteľovi?
Úplným základom sú samozrejme suroviny, to znamená bylinky, čaje, sušené ovocie, kvety a pod. Vždy hľadáme tú najvyššiu kvalitu, verím, že to naši zákazníci aj oceňujú. Máme svoje recepty, podľa ktorých dané zmesi miešame a vytvárame. Je to celkom zábavný a chutný proces, no aj náročný, keď potrebujete nájsť ten správny dokonalý pomer byliniek.
Ako sa darí budovaniu značky Wilfred?
Našou hlavnou prioritou sú sociálne siete. Tam komunikujeme s našimi stálymi, ale aj potencionálnymi zákazníkmi. Facebook je náš najsilnejší marketingový kamarát. Radi sa hráme s textami a fotografiami, keďže tie majú neskutočnú silu upútať. No a potom tu bolo stretnutie s Tinkou Karmažin. Tú akoby nám zoslalo samotné nebo. Veľmi nám pomohla najmä v počiatočnej fáze fungovania a na Facebooku má neskutočne silnú základňu fanúšikov. Veľa z nich sú momentálne už naši stáli zákazníci. Budovanie značky je pre nás vcelku veľmi dôležitým procesom a je to zdĺhavá cesta.
Lenka a Dávid - dvaja mladí ľudia, ktorí stoja za značkou čajov Wilfred.
Kedy môžeme hovoriť o kvalitnom čaji? Sú vôbec na Slovensku kvalitné čaje?
Nedovolím si tvrdiť, že kvalitné čaje na Slovensku nie sú. Máme u nás veľa špecializovaných čajovní a predajní s kvalitným čajom a myslím, že aj odborníkov. Také miesta s Dávidom radi navštevujeme a hoci ich máme radi, chceli sme priniesť niečo nové a svieže. Skrátka skvelý čaj v modernejšom a zábavnejšom duchu, ktorý by mohol osloviť aj zákazníkov, ktorí sa neraz nevyznajú v čajoch.
Kvalitný sypaný čaj samozrejme musí spĺňať rôzne kritéria ako sú dobrá vôňa, chuť, tvar, farba nálevu, sviežosť. Na túto tému by sme sa však mohli baviť hodiny.
Máme svojich stálych a overených dodávateľov prakticky z celého sveta. Ak je to však možné, snažíme sa naše bylinky brať od lokálnych pestovateľov. Základom je však pre nás kvalita a vždy aj bude. Naše zelené čaje pochádzajú z Číny alebo Japonska, citrónová tráva z Thajska, myrtovník citrónový z Austrálie a napríklad medovka, tá pochádza zo Slovenska.
Aký máte vzťah k bylinkám? Liečite sa nimi? Boli ste v duchu „bylinkárstva“ vychovávaná?
Vzťah k bylinkám mám odmalička, najmä vďaka svojmu starému otcovi, ktorý ma o nich taktiež veľa naučil. Bylinkami sa liečim skôr preventívne. V našej rodine pretrváva tradícia, že si zbierame ľubovník a pripravujeme domáci ľubovníkový olej vhodný napr. na popáleniny. Takisto v našej lekárničke nesmie chýbať ľalia naložená v liehu, ktorú si pestujeme v záhradke a slúži na potieranie takých tých bežných boľačiek. Rada si vychutnám mätový čaj – náš Super mint po dobrom jedle (jeden z Wilfred čajov, pozn. red.). Mäta je výborná na podporu trávenia ako spazmolytikum a cholagogum. Šalviu používam na kloktanie pri bolesti hrdla a podbeľ na dráždivý kašeľ. Keď má niekto v rodine chrípku a potrebuje sa poriadne vypotiť, nedám dopustiť na lipu a bazu, ktorej chuť milujem aj vo forme sladkého domáceho sirupu. A na príjemné sny a zaspávanie po náročnom dni je to kombinácia harmančeka a levandule - teda náš čaj Relax.
Harmanček, levanduľa a medovka, to je čaj Relax, najobľúbenejší Lenkin čaj.
Vaše čaje sú zmesy rôznych bylín, kvetov, ovocia... Odkiaľ máte jednotlivé časti čajov?
Máme svojich stálych a overených dodávateľov prakticky z celého sveta. Ak je to však možné, snažíme sa naše bylinky brať od lokálnych pestovateľov. Základom je však pre nás kvalita a vždy aj bude. Naše zelené čaje pochádzajú z Číny alebo Japonska, citrónová tráva z Thajska, myrtovník citrónový z Austrálie a napríklad medovka, tá pochádza zo Slovenska.
Okrem čajov milujete aj dobré jedlo a kávu. Prezradíte tipy na miesta, kde rada chodíte? Či už v Bratislave alebo u vás v Piešťanoch, odkiaľ pochádzate?
Tých miest je viac. U nás v Piešťanoch mám veľmi rada útulnú kaviareň The Cup Coffe and home. V Bratislave zase nikdy neobídem podniky ako Buchtáreň, Fach alebo fantastickú Žufaňu. Majiteľ The Cup Peter „Haggi“ je vyštudovaný barman, takže u neho treba určite vyskúšať niektorý z jeho vyladených nealko nápojov. Nájdete u neho aj naše Wilfred čaje, takže priznám sa, na ne sa rada zastavím po prechádzke so psom. Vždy je krajšie, keď čaj pripraví niekto pre vás a vy môžete oddychovať v pohodlnej sedačke. V Buchtárni to je jednoznačne ich vychýrená bryndzová buchta so slaninkou a jarnou cibuľkou. Tak jednoduchá a dokonalá kombinácia! Vo Fachu sa rada zastavím na filter, ochutnať akú kávu majú práve na mlynčeku. Žufaňa je moja najväčšia srdcovka, nielen preto, že som si tu plnila kávový sen ako baristka. Vlastnia ju tri správne šialené baby, ktoré o sebe vyhlasujú, že sú „na kašu“, takže je to pre mňa voľba číslo jeden na raňajky v Bratislave. Kakavko z pravej čokolády v smaltovanom hrnčeku a žufaňa kaše, to je ten pravý comfort food.
Čaje Wilfred sú známe nielen kvalitou, ale aj príťažlivým dizajnom. Kto stojí za grafickým návrhom?
Dizajn vznikal tak nejako postupne. Už od začiatku sme vedeli, že bez dobrého dizajnu, o ktorom sme presvedčení, a za ktorým si stojíme, do toho skrátka nepôjdeme. Logo ako aj internetovú stránku nám navrhol talentovaný grafik Martin´Jimmi´ Kocian a na obaloch sme zase spolupracovali s našou kamarátkou Zuzkou Viechovou, ktorá je aj autorkou nášho ľudového motívu. Našou víziou bolo hlavne, aby bol celkový dizajn odlišný, hravý, farebný a najmä, aby ľudia pri pohľade napríklad na obal vedeli, že sa jedná o čaje Wilfred.
Lenka rada relaxuje aj počas prechádzok so svojim psíkom v prírode.
Myslíte si, že sa dá na Slovensku uživiť napríklad výrobou čajov? Že to je alebo v budúcnosti bude váš hlavný zdroj príjmov? Alebo to zostane na úrovni hobby?
Určite áno! Živíme sa tým aj teraz. Dávid sa dokonca od rána do večera venuje len čajom už 2,5 roka. Ja Wilfredu dávam takmer všetok voľný čas popri škole, v tomto predvianočnom období naozaj veľmi intenzívne, takže po štátniciach by sa Wilfred mal stať aj mojím hlavným zamestnaním.
Už od začiatku sme vedeli, že bez dobrého dizajnu, o ktorom sme presvedčení, a za ktorým si stojíme, do toho skrátka nepôjdeme. Logo ako aj internetovú stránku nám navrhol talentovaný grafik Martin´Jimmi´ Kocian a na obaloch sme zase spolupracovali s našou kamarátkou Zuzkou Viechovou, ktorá je aj autorkou nášho ľudového motívu.
Keby ste mali opísať čaje Wilfred spotrebiteľovi, ako by ste ich charakterizovali?
Jednoducho by som povedala, že sú výnimočne chutné, svieže, farebné,originálne, šťavnaté a hravé.
Ktorý čaj je váš obľúbený a prečo?
Mojich obľúbených čajov je veľmi veľa, záleží to aj na nálade. Ale takou stálicou a mojou srdcovkou je Relax. Milujem spojenie harmančeku, levandule a medovky.
Tip Top
♠ Kniha ♠ Citadela od Exupéryho
♠ Kaviareň ♠ Žufaňa v Bratislave
♠ Kozmetika ♠ Ponio, Natura Siberica
♠ Film ♠ Jáchyme hoď ho do stroje
♠ Aplikácia ♠ Instagram
Foto: archív Lenky a Dávida z Wilfred
Pred tromi rokmi som sa stala mamou. Myslela som si, že materstvo bude ospalé a oddychové obdobie. Ako veľmi som sa mýlila! Za tie tri roky, čo som bola s mojou Emkou doma, som stretla neskutočne veľa inšpirujúcich žien. Žien, ktoré robia to, čo ich baví, a ktoré to robia sakra dobre :) Rozhovory s nimi vám budem prinášať na www.onavie.sk
|